بر اساس آخرین خبرها، شمار قربانیان زمینلرزه ترکیه و سوریه به ۲۰ هزار و ۱۰۲ نفر رسید. بیشترین تعداد قربانیان زلزله در ترکیه ثبت شدهاند اما به دلیل کمبود منابع، امدادرسانی ضعیف و تاخیر در رسیدن کمکهای بینالمللی، پیشبینی میشود تعداد تلفات در شمال سوریه، پیوسته افزایش یابد.
مجموع مجروحان مناطق زلزلهزده ترکیه و سوریه نیز به حدود ۷۲ هزار نفر رسیده است.
پس از گذشت سه روز از این زلزله فاجعهبار که بر زندگی میلیونها نفر از ساکنان دو کشور اثر گذاشت، امیدها برای یافتن بازماندگان بیشتر از زیر آوار، کاهش یافته است.
ساکنان شمال سوریه اما علاوه بر تبعات زلزله و پسلرزهها، با خطرات دیگری هم روبهرو هستند.
این زمینلرزه باعث ایجاد شکافهایی در سد التلول در روستای ادلب و جاری شدن سیل در روستاهای شمال منطقه سلقین شده است.
همچنین ترک خوردن سد میدانکی به دلیل زلزله، غیرنظامیان محلی شمال سوریه را از ترس سیل آواره کرده است.
ساکنان جنوب شرقی ترکیه و شمال غرب سوریه اما همچنان به کندی عملیات جستوجو و نجات بازماندگان انتقاد دارند.
بر اساس گزارش دیدهبان حقوق بشر سوریه، بر اثر خسارات زلزله در این کشور بیش از سه هزار و ۵۵۶ نفر کشته و پنج هزار و ۶۸۵ نفر زخمی شدهاند.
هزار و ۵۸۱ نفر در مناطق تحت کنترل حکومت اسد و بیش از هزار و ۹۷۵ نفر در مناطق تحت کنترل «دولت نجات» و «دولت موقت» سوریه جان خود را از دست دادهاند.
بر اساس این گزارش، تاکنون هیچ نیروی امدادی یا ماشینآلات حفاری برای کمک به زلزلهزدگان شمال سوریه اعزام نشده و خود ساکنان این مناطق عملیات امداد و نجات را هدایت میکنند.
به گفته دیدهبان حقوق بشر سوریه، در مناطق تحت کنترل رژیم بشار اسد، کمکهای قابل توجهی از سوی الجزایر، مصر، عراق، قطر، ایران، ونزوئلا و سایر کشورها ارائه شده است اما این کمکها به مناطق آسیبدیده مخالفان اسد در لاذقیه، حلب و حماه ارسال نشده است و تنها چند تیم نجات شامل یک تیم مصری، یک تیم عراقی و چند تیم ترکیهای وارد مناطق تحت کنترل مخالفان سوری شدهاند.
در ترکیه نیز، آفاد (مرکز مقابله با حوادث غیرمترقبه) در آخرین بهروزرسانی از زلزله این کشور خبر داد تلفات جانی به ۱۶هزار و ۵۴۶ نفر و مجروحان به ۶۶ هزار و ۱۳۲ نفر افزایش یافته است.
به گفته رجب طیب اردوغان، رییسجمهوری ترکیه، هماکنون بیش از ۱۰۰ هزار نیروی امدادی در مناطق زلزلهزده ترکیه مشغول فعالیت هستند.
او همچنین یادآوری کرد که عملیات آواربرداری با تلاش بسیار در مناطق زلزلهزده ادامه دارد.
تاکنون اما شش هزار و ۴۴۴ ساختمان ویران شده است.
محمود اوزر، وزیر آموزش ملی ترکیه نیز از تمدید تعطیلی مدارس سراسر این کشور تا ۲۰ فوریه خبر داد.
بر اساس این گزارش، ۲۸ هزار و ۴۴ نفر از راه مسیرهای جادهای، ریلی و هوایی، مناطق زلزلهزده را ترک کردهاند.
پس از وقوع زلزله اصلی در مرکز قهرمانماراش، تاکنون هزار و ۲۰۰ پس لرزه در ترکیه رخ داده که بزرگی ۲۵۶ مورد از آنها بیش از چهار بوده است.
محققان و پژوهشگران میگویند این پسلرزهها برای هفتهها، ماهها یا حتی تا یک سال ادامه خواهند داشت.
مقامهای دولتی ترکیه میگویند هماکنون روزانه ۷۰۰ هزار نان تولید و در ۱۰ استان زلزلهزده توزیع میشود و تا پایان هفته این تعداد به یک میلیون نان میرسد.