یک روز پس از برگزاری مراسم چهلم مهسا امینی، نیروهای حکومتی روز پنجشنبه به معترضان در مهاباد شلیک کردند. همزمان، مراسم چهلم کشته شدن نیکا شاکرمی در خرمآباد برگزار شد.
نیروهای حکومتی با حمله به حاضران در مراسم چهلم نیکا شاکرمی، نوجوان ۱۶ ساله کشته شده در جریان سرکوب اعتراضات سراسری، به مردم شلیک کردند.
یک منبع آگاه در این باره به صدای آمریکا گفت، پس از سخنان مادر نیکا شاکرمی در مراسم و شعار دادن حاضران، مأموران حکومتی پل مواصلاتی جاده و آرامستان حیاتالغیب را به قصد بازداشت حاضران بستهاند، اما با مقاومت مردم مواجه شدهاند.
به گفته این منبع نزدیک به خانواده شاکرمی، مأموران حکومتی با شلیک تیر ساچمهای عدهای از حاضران را زخمی کردهاند و جو بهشدت امنیتی بوده است.
در این مراسم مردم از شهرهای کوهدشت، خرمآباد، ویسیان و معمولان حضور داشتهاند و مردم علاوه بر همخوانی ترانه «دایه دایه وقت جنگه»، شعارهایی از جمله «امسال سال خونه، سیدعلی سرنگونه» «نیکای ما رو بردن، جنازهش رو آوردن»، «مرگ بر دیکتاتور» و «مرگ بر خامنهای» داده شده است.
به گفته این منبع آگاه، مأموران امنیتی گوشی شماری از حاضران را پس از مراسم توقیف کردهاند.
حاضران در مراسم چهلم نیکا شاکرمی همچنین شعار «این همه لشکر آمده، به عشق نیکا آمده» و «آزادی آزادی آزادی» دادهاند.
شماری از زنان شرکتکننده در این مراسم حجاب اجباری نیز خود را از سر درآوردهاند.
معترضان در مراسم نیکا شاکرمی شعار دادند: «لرستان تا کردستان، جانم فدای ایران»
گزارشهای تصویری نیز حاکی از آن است که روز پنجشنبه پنجم آبان، معترضان در خرمآباد شعار میدهند: «نیکای ما رو بردن، جنازهش رو آوردن» و «ما همه نیکا هستیم، بجنگ تا بجنگیم.»
پیشتر خانواده نیکا شاکرمی، مراسم چهلم او بعدازظهر پنجشنبه بر مزار او در آرامستان روستای حیاتالغیب در لرستان برگزار شد.
همزمان با برگزاری مراسم چهلم نیکا شاکرمی در لرستان، دانشجویان معترض در دانشگاه آزاد تهران نیز راهپیمایی کردند و شعار دادند: «نیکای ما رو بردن، جنازهش رو آوردن»
یک ویدئوی دیگر از بوشهر، نشان میدهد که دانشجویان دانشکده هنر و معماری بوشهر در تجمعی ترانه «برای آزادی» شروین حاجیپور را همخوانی میکنند و دختری دانشجو از فیلمبرداری نیروهای بسیج از این تجمع جلوگیری میکند.
سازمان حقوق بشری «ههنگاو» گزارش داده است که در جریان اعتراضات چهارشنبه شب، یکی از شهروندان به نام «اسماعیل مولودی ۳۵ ساله» در مهاباد و همچنین یک جوان ۲۱ ساله به نام محمد شریعتی در سنندج «با شلیک مستقیم نیروهای حکومتی» جان باختهاند.
گزارش شده است که شلیک به معترضان پس از آغاز اعتراضات در پی مراسم خاکسپاری اسماعیل مولودی (سمکو) بوده است.
تصاویر ویدئویی نشان میدهد که در کوچههای یک محله در مهاباد، صدای شلیک ممتد گلوله میآید.
یک ویدئوی دیگر، در آتش سوختن ساختمانی را نشان میدهد که گفته شده فرمانداری مهاباد است.
یک ویدئوی دیگر مقابله مادر جواد حیدری، از کشتهشدگان اعتراضات، را با مأموران نشان میدهد که از کندن تصاویر فرزندش توسط نیروهای حکومتی جلوگیری میکند.
بر اساس گزارشها، جواد حیدری روز ۳۱ شهریور در جریان اعتراضات در پارک ملت قزوین کشته شده است.
- تداوم بیخبری از حسین رونقی
احمد رونقی ملکی، پدر حسین رونقی، با تأکید بر بیخبری از فرزندش میگوید، کدام قانون به نیروهای امنیتی و اطلاعاتی اجازه داده است که پسرم را در مقابل دادسرای اوین بزنند و پایش را بشکنند و او را به همراه وکلایش بازداشت کنند؟
او در پیامی صوتی میگوید از مقامات قضایی خواسته است که این مسئله را روشن کنند که «آیا آنها دستور داده بودند که حسین را بدزدند؟»
آقای رونقی با بیان این که وقتی «در قوه قضاییه حقت پایمال میشود به کجا باید مراجعه کنی؟»، میگوید، «اگر مرا بکشید» هم «کسی باید باشد در کشور که به مردم جواب بدهد.»
پدر این زندانی سیاسی با تأکید بر این که «من کارگری کردهام و فرزندانم را بزرگ کردهام و دزدی و اختلاس نکردهام» میگوید که امیدوار است کسانی که به پرونده فرزندش رسیدگی میکنند، توجه کنند که بازجویان میخواهند از این فعال حقوق بشر زندانی «با شکنجه اعتراف دروغین بگیرند.»
- گزارش پژوهشی سیانان از کشته شدن نیکا شاکرمی
شبکه خبری سیانان در یک گزارش پژوهشی با تحلیل ۵۰ ویدئو و گفتوگو با شش شاهد، نوشت که نیکا شاکرمی چند ساعت پیش از آن که ناپدید شود، به دست پلیس تعقیب و سپس بازداشت شده است.
مقامات جمهوری اسلامی ادعا کردهاند که نیکا شاکرمی با پریدن از روی یک پشتبام خودکشی کرده است.
سیانان با انتشار تصاویری از اعتراضات ایران، نیکا شاکرمی را یکی از چهرههای شاخص در اعتراضات معرفی میکند و با استناد به ویدئویی، میگوید او حین فرار از مأموران پشت یک ماشین قایم شده و میگوید «حرکت نکن! حرکت نکن!»
- واکنشهای جهانی
سناتور کورین کریمر در پیامی به معترضان ایران گفت که همکاران دموکرات و جمهوریخواه من در سنای ایالات متحده در کنار شما هستند و از دولت خود میخواهیم در کنار شما بایستد.
سناتور کریمر در گفتوگویی با بخش فارسی صدای آمریکا گفت که مردم ایران با خطر روبهرو هستند، ولی خواستههای خود را به صورت مدنی دنبال میکنند.
او تأکید کرد: «بگذارید اول بگویم که از شجاعت شما سپاسگزارم که به پا خاسته و بیرون آمدهاید. از این که با صدای خود برای حقوق بشر، حقوق زنان، و ارزشهایی که ما در غرب و در ایالات متحده میگوییم تلاش میکنید. ما بهویژه حق آزادی بیان و عقیده را بسیار محترم میشماریم و با شما در آن شریک هستیم.»
سناتور کریمر اقدام دولت آمریکا در تحریم علیه شماری از فرماندهان سپاه پاسداران و ناقضان حقوق بشر در جمهوری اسلامی را ستود و توقف مذاکرات برای احیای برجام را گامی مثبت و درست خواند.
پس از برگزاری جلسه مجازی وزیران خارجه زن در بیستم ماه اکتبر، ملانی جولی وزیر امور خارجه کانادا به همراه وزرای امور خارجه آلبانی، آندورا، استرالیا، فرانسه، آلمان، ایسلند، کوزوو، لیبی، لیختن اشتاین، نیوزلند، و نروژ، درباره اعتراضات سراسری ایران بیانیه صادر کردند.
آنها در این بیانیه تأکید کردند که در «همبستگی با زنان شجاع ایرانی که با شرکت در تجمعهای مسالمتآمیز از حقوق بشر دفاع میکنند» گرد هم آمدهاند و میدانند که «زنان ایرانی نیز برای آیندهای بهتر برای همه ایرانیان مبارزه میکنند.»
وزیران امور خارجه این کشورها با تأکید بر این که «موظفیم که از آنها [زنان ایرانی] حمایت کنیم»، افزودند: «ما قاطعانه اقدامات خشونتآمیز گزارششده را که منجر به کشته شدن غمانگیز مهسا امینی شد، محکوم میکنیم.»
این مقامات از کمیسر عالی حقوق بشر سازمان ملل خواستند تحقیقات فوری، بیطرفانه و مستقل درباره استفاده از قوه قهریه توسط مقامات و سرکوب اعتراضات،و محدودیتهای شدید اینترنت در ایران را به جریان اندازد.