به منظور دسترسی آسانتر به بازارهای چین، جمهوری اسلامی در رقابت با روسیه، که هر دو بابت تحریمهای بینالمللی کمرشکن نیاز مبرم به پول دارند، نفت خود را به ارزانترین بهای ممکن به چین میفروشد.
به گزارش «بلومبرگ»، پس از حمله روسیه به اوکراین، که به تحریم همهجانبه این کشور توسط غرب و دیگر کشورهای دموکراتیک انجامید، چین به مقصد اصلی نفت خام روسیه تبدیل شده است. این امر باعث شده روسیه با متحد سیاسی خود جمهوری اسلامی، بر سر دسترسی به یکی از معدود بازارهای باقیمانده برای هر دو کشور تحریمشده، وارد رقابت شدید شود.
گرچه دادههای رسمی دولت چین از پایان سال ۲۰۲۰ فقط اطلاعات سه ماه واردات نفت خام از ایران، از جمله در ماههای ژانویه و مه امسال را ثبت کردهاند، اما دادههای غیردولتی نشان از «جریان پایدار نفت» ایران به این کشور است.
پس از کاهش جزئی در ماه آوریل، واردات نفت چین از ایران بیش از هفتصدهزار بشکه در روز در ماه مه و ژوئن بوده است. کارشناسان میگویند که نفت «اورال» روسیه موفق شده در بازارهای چین جایگزین برخی برندهای نفت ایرانی شود.
به همین دلیل هم رژیم جمهوری اسلامی، به منظور حفظ رقابت با روسیه، نفت ایران را نزدیک به بشکهای ده دلار زیر بهای آینده نفت «برنت» قیمتگذاری کرده است، تا بدینوسیله آن را با محمولههای اورال که قرار است در آگوست به چین برسند، برابر قرار دهد.
به گفته «بلومبرگ»، پالایشگاههای نیمهخصوصی چین موسوم به «قوری» خریداران اصلی نفت خام ایران و روسیه هستند. این پالایشگاهها اجازه صدور فرآوردههای خود به خارج از کشور را ندارند، و وظیفهشان تامین نیازهای داخلی چین است.
نقش این پالایشگاهها در تامین سوخت چین اهمیت بالایی دارد، چرا که بر خلاف کمپانیهای دولتی، مشمول قوانین سختگیرانه بینالمللی واردات و صادرات سوخت نمیشوند.