سرگئی لاوروف، وزیر خارجه روسیه هشدار داد که اقدام بریتانیا در ارسال گلولههای اورانیومی به اوکراین، جنگ در شرق اروپا را وارد مرحله جدیدی خواهد کرد.
لاوروف، چهارشنبه دوم فروردین، در پی گفتوگو با همتای اریترهای خود تاکید کرد که در صورت چنین اقدامی، مسکو متناسب با دکترین هستهای خود در برابر تنشزایی بریتانیا، مجبور به واکنش خواهد شد.
وزیر خارجه روسیه همچنین کشورهای غربی را به مخالفت دائمی با هرگونه معاهده منع کاربرد مهمات حاوی اورانیوم ضعیفشده متهم کرد.
هشدار وزارت خارجه روسیه
از سوی دیگر با بالاگرفتن تهدیدهای هستهای میان روسیه و غرب، وزارت خارجه روسیه چهارشنبه با هشدار در این خصوص که مسکو درباره بازگشت به توافقنامه «استارت» با آمریکا، رایزنی نخواهد کرد، افزود: «اکنون بیش از هر زمانی در گذشته، احتمال درگیری هستهای شدت گرفته است».
واکنش بلاروس
همزمان الکساندر لوکاشنکو، رئیس جمهوری بلاروس، همپیمان استراتژیک ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه نیز در راستای مواضع همیشگی خود در حمایت از مواضع مسکو اعلام کرد: «اگر غرب گلولههای اورانیومی به اوکراین ارسال کند، روسیه به ما اورانیوم غنیشده تحویل خواهد داد.»
تحریف اطلاعات
این مواضع روسیه و همپیمانانش، ساعاتی پس از اظهارات جیمز کلورلی، وزیر خارجه بریتانیا مطرح شد که طی آن تاکید کرد هیچگونه تشدید تنش اتمی مرتبط با حمایت از اوکراین در قالب ارسال مهمات حاوی اورانیوم ضعیفشده، در کار نیست.
سخنگوی وزارت دفاع بریتانیا نیز اعلام کرد که روسیه «عامدانه در کار تحریف اطلاعات است.»
او چهارشنبه با تاکید بر این که «ارتش بریتانیا به مدت چندین دهه از اورانیوم ضعیفشده در مهمات ضدزره استفاده کرده است»، افزود که این گلولهها هیچ ارتباطی با تسلیحات هستهای ندارند.
سخنگوی وزارت دفاع بریتانیا همچنین تاکید کرد که گلولههای تانکهای «چلنچر 2»، حاوی مقادیر ناچیزی از اورانیوم ضعیفشده هستند.
هشدارهای پوتین
ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری روسیه، سهشنبه، در پاسخ به اظهارات معاون وزیر دفاع بریتانیا در مورد تحویل مهمات دارای اورانیوم غنیشده به اوکراین، تهدید کرده بود که در صورت متوسلشدن به چنین اقدامی، مسکو «پاسخ» خواهد داد.
این درگیری لفظی از روز گذشته در پی سخنان آنابل گلدی، معاون وزیر دفاع بریتانیا شعلهور شد که متعهد شد این کشور مهمات حاوی اورانیوم ضعیفشده را به کییف تحویل خواهد داد.
گلدی در بیانیهای که در وب سایت پارلمان بریتانیا منتشر شد، گفت: «علاوه بر تحویل یک اسکادران از تانکهای رزمی «چلنجر 2» به اوکراین، ما مهمات از جمله گلولههای ضدزره حاوی اورانیوم ضعیفشده را تامین خواهیم کرد.»
اورانیوم ضعیفشده به دلیل چگالی بالا و آسیب شدیدی که به زرهپوش وارد میکند، برای نخستینبار در گلولههای تانک در دوران آلمان نازی به دلیل کمبود تنگستن با چگالی بالاتر، مورد استفاده قرار گرفت.