مراسم سالانه اعطای جوایز بین المللی زنان شجاع در کاخ سفید برگزار و از «زنان و دختران معترض ایران» تحت عنوان برندگان جایزه افتخاری مادلین آلبرایت، تقدیر شد.
آنتونی بلینکن در سخنان کوتاهی ضمن اشاره به سابقه این جایزه گفت اصلی ترین دلیل آمریکا برای تقدیر از زنان، کمک به دموکراسی است.
وزیر خارجه آمریکا گفت: زنان هر روز برای دسترسی به دموکراسی تلاش میکنند. زنان در خط مقدم تغییر قرار دارند و برای همین با خطر نقض حقوق شان مواجه هستند. زنان در ارزشهای دموکراتیک ما نقش دارند.
وی در پایان اشاره کرد که امسال علاوه بر یازده نفر که جایزه زنان شجاع را دریافت میکنند، امسال به یاد خانم مادلین آلبرایت وزیر خارجه پیشین آمریکا یک جایزه به گروهی از زنان شجاع اهدا میشود.
جیل بایدن بانوی اول آمریکا نیز در سخنانی گفت ما در این مراسم به همه دختران دنیا پیام میدهیم که شما مهم هستید. ما اینجا در کاخ سفید هستیم تا کمک کنیم صدای شما شنیده شود. دختران ما باید بدانند که زنانی هستند همه تلاش شان را میکنند تا دنیا جای بهتری برای این دختران باشد.
وی افزود: ما نیاز داریم مردان بیشتری به ما کمک کنند و صدای این دختران را بشنوند. ما به مردان بیشتری نیاز داریم که از زنان مبارز دفاع کنند و کمک کنند به زنانی که ساکت شدهاند، دوباره صدای شان بلند شود. فقط در این صورت جهانی برابر خواهیم داشت که مردان نیز به کمک زنان بیایند.
اهدای جایزه افتخاری مادلین آلبرایت به زنان ایران
لیندا توماس گرینفیلد سفیر ایالات متحده در سازمان ملل متحد در سخنان کوتاهی از اهمیت جایزه مادلین آلبرایت گفت. او گفت که مادلین آلبرایت نقش مهم در قدرتبخشیدن به زنان و حمایت از آنها در جهان داشته است.
وی سپس با اشاره به انتخاب زنان و دختران ایران برای دریافت اولین جایزه افتخاری مادلین آلبرایت، با اشاره به اینکه با تلاشهای آمریکا، گفت: ما هرگز فراموش نمیکنیم که رژیم ایران چطور به این اعتراضات، وحشتناک واکنش نشان داد.
ما به عنوان جامعه جهانی باید اقدام و حرف مان را یکی کنیم. به همین دلیل بود که ما جمهوری اسلامی را از کمیسیون حق زن سازمان ملل اخراج کردیم تا به زنان ایرانی بگوییم از تلاش آنها تقدیر میکنیم.
لیندا توماس گرینفیلد افزود: ما به زنان ایران میگوییم که بدانید، ما به حمایت از برای نبرد برای زندگی و آزادی ادامه میدهیم.
کاندولیزا رایس وزیر خارجه پیشین آمریکا (در دولت بوش) در یک پیام ویدئویی دیگر سخنران این مراسم بود. او در سخنان کوتاهی جنبش زنان معترض ایران را شایسته دریافت این جایزه دانست.
پیشتر، وزارت امورخارجه آمریکا در بخش مربوط به ایران اعلام کرد: «مرگ مهسا )ژینا) امینی» در بازداشت گشت ارشاد باعث برانگیخته شدن «ماهها اعتراضات مردمی و تحت رهبری زنان در سراسر ۳۱ استان ایران» شد.
وزارت امورخارجه آمریکا دربیانه به مناسبت اعلام برندگان جایزه زنان شجاع نوشت: خشونتهای «تحت حمایت» جمهوری اسلامی علیه زنان در ایران «سابقه طولانی دارد، اما قتل وحشیانه امینی روی جامعه ایران اثر گذاشت و جنبش اعتراضی را برانگیخت. در روزهای پس از مرگ امینی، زنان و دختران ایرانی به خیابان ها آمدند و روسری های خود را برداشتند و سوزاندند و موهای خود را کوتاه کردند. شجاعت و سرپیچی آنها موجی از دیگران – از جمله مردان و پسران – را برانگیخت تا دسته جمعی به آنها بپیوندند.»
وزارت خارجه آمریکا درباره زنان و دختران ایران نوشت: «دانش آموزان دختر نیز به جنبش پیوستند. شبکههای اجتماعی به سرعت پر از تصاویر دختران جوانی شد که در کلاسهای درس خود اعتراض می کردند و در مقابل مدیران مدرسه که سعی داشتند جلوی آنها را بگیرند ایستادند. علیرغم واکنش وحشیانهای که در پی آن صدها معترض مسالمت آمیز از جمله حدود ۷۰ کودک کشته شدند، زنان و دختران ایران همچنان ادامه دادند.»
به گفته گروههای حقوق بشری، بیش از ۵۰۰ نفر از مردم در جریان سرکوب اعتراضات از سوی ماموران جمهوری اسلامی کشته شدند.
شمار دیگری از دریافتکنندگان جایزه بین المللی زنان شجاع ۲۰۲۳ وزارت امورخارجه آمریکا زنانی از کشورهای ازبکستان، افغانستان، مغولستان، لهستان، قزاستان، آرژانتین، جمهوری آفریقای مرکزی، اردن، کاستاریکا، اتیوپی، مالزی، و اوکراین بودند.
برگزیدگان دریافت این جایزه، به دلیل اقداماتشان در حوزههای حقوق بشری، برابری جنسیتی، توانبخشی به زنان و دختران، و همچنین نشان دادن شجاعتی فوقالعاده علیرغم قبول مخاطرات شخصی، انتخاب شدهاند.