نشریه «نشنال اینترست» جمعه ۳ تیرماه در گزارشی به مقامات آمریکا توصیه کرد که برنامه قویتری برای اعمال تحریمها علیه جمهوری اسلامی تدارک ببینند.
این نشریه با اشاره به توقیف کشتی حامل نفت ایران توسط یونان که با ربودن دو کشتی یونانی بهوسیله نیروی دریایی سپاه و فشار بر یونان منجر به رفع توقیف شد، نوشت، آمریکا باید برای مقابله با نقض تحریمها توسط جمهوری اسلامی، استراتژی مدون و موثری در پیش بگیرد.
علی خامنهای، رهبر رژیم جمهوری اسلامی ایران، توقیف کشتی حامل نفت این کشور توسط یونان را «دزدی» معرفی کرد و رفع توقیف آن را در پی ربودن دو کشتی یونانی، موفقیت «دلاوران از جان گذشته جمهوری اسلامی» خواند. این در حالی است که نفتکش ایرانی به خواسته آمریکا بخاطر نقض تحریمها توقیف شده بود.
عدم موفقیت و ضعف ایالات متحده در اعمال تحریم علیه جمهوری اسلامی موجب نگرانیهای زیادی در میان مقامات ایالات متحده از هر دو حزب دموکرات و جمهوریخواه شده است.
در سوی دیگر، جمهوری اسلامی موفقیت خود در رفع توقیف نفتکش را به پروپاگاندایی وسیع برای اقتدار خود تبدیل کرد.
علی شمخانی، دبیر شورای عالی امنیت ملی رژیم جمهوری اسلامی آن را راهبرد «اقدام متقابل» نامید و نوشت که این رویکرد تقابلی «واکنش متناسب و مقتدرانه» از طرف جمهوری اسلامی است که باید در مورد مذاکرات برجام و تعامل با آژانس بینالمللی انرژی اتمی نیز دنبال شود.
نشنال اینترست با اشاره به این رویداد نوشت که این امر چالشها و فوریت اجرای قویتر تحریمهای جمهوری اسلامی را بهویژه در زمانی که ایالات متحده بر مسئله اوکراین متمرکز شده، نشان میدهد. طبق گفته این نشریه، رفتارجمهوری اسلامی همچنین به ضرورت سیاست جامعتر و معتبرتر آمریکا و کمپین فشار برای مقابله مؤثر و جلوگیری از تجاوز ایران اشاره میکند.
گزارش نشنال اینترست همچنین به دستور بایدن برای حملات هوایی آمریکا به سوریه در فوریه ۲۰۲۱ و نیز به عراق و سوریه در ژوئن ۲۰۲۱ اشاره کرد که به دلیل عدم پیگیری دولت بایدن باعث تشدید حملات شبهنظامیان شیعه مورد حمایت جمهوری اسلامی شد.
این گزارش نوشت که اقدامات متقابل جمهوری اسلامی تعجب آور نیست، زیرا چندین دهه تعامل ایالات متحده با جمهوری اسلامی نشان میدهد تنها زمانی که رژیم تهران تهدیدی برای اقدام نظامی در پاسخ به هر حمله احساس کند، میتوان رهبری آن را وادار به کنار گذاشتن تجاوزات منطقهای کرد.
نشنال اینترست در ادامه تاکید کرد، «تلاش ایالات متحده برای تقویت اجرای تحریمها بدون وجود گزینه نظامی معتبر، به فشار متقابل جمهوری اسلامی علیه آمریکا در هنگام مذاکرات منجر میشود».
در همین حال، در طول مذاکرات طولانی و بدون پایان هستهای، جمهوری اسلامی به تامین مالی نیروهای نیابتی خود و تجاوزات منطقهای خود ادامه داده است.
بنا به گزارش این نشریه، رویکرد قاطعانهتر که هم تحریمهای موجود را اجرا میکند و هم آمادگی نظامی را افزایش میدهد، بهترین چشمانداز برای کاهش بیثباتی توسط جمهوری اسلامی را ارائه میدهد.